9 november 2018 - De Mispel, een vergeten herfstlekkernij

Typische herfstlekkernijen zoals pompoenen, kastanjes en druiven kennen wij allemaal. Een onbekende, maar reeds in de middeleeuwen gegeten herfstlekkernij was de mispel. In die tijd werd deze goudbruine vrucht veel als tussendoortje gegeten.
Romeinen zorgden voor de verspreiding van de mispel. In de vroege middeleeuwen deed de boom zijn intrede in de Lage Landen, waar de boom vooral bij kloosters werd aangeplant. De officiële Latijnse naam voor de mispel is Mespilus germanica. De achttiende-eeuwse bioloog en plantenkenner Linnaeus gaf deze naam omdat hij dacht dat de mispel van nature in Duitsland voorkwam. Inmiddels weten we dat de mispel zijn oorsprong heeft op de vochtige kalkrijke bodem in de omgeving van de Zwarte en Kaspische Zee.
De mispel is een struik, maar heeft de kenmerken van een boom. Hij kan drie tot vijf meter hoog worden. Aan de dunne twijgen verschijnen in mei en juni grote witte bloemen, die een zacht aangename geur verspreiden.

De mispel moet een beetje 'rot' (zacht bruin) zijn wil je hem kunnen eten, vandaar de uitdrukking 'Zo rot als een Mispel'. Dit is meestal pas nadat er een nachtje vorst overheen is geweest. De vrucht is dan lekker zacht.
De mispel kan uit de hand gegeten worden en heeft een lichtzoete, kruidige smaak. De Mispel kan ook worden gebruikt voor een compote of voor mispelmoes. Mispelmoes maken gaat op dezelfde manier als appelmoes. De mispels moeten eerst worden gekookt en gezeefd en vervolgens kan er een theelepel speculaaskruiden aan toegevoegd worden. Wie van lekker zoet houdt, kan ook nog suiker toevoegen. Helemaal speciaal is een mispeltaart, waarbij de mispelmoes de melk vervangt.

In de voedseltuin staan verschillende mispelstruiken die op dit moment volop rijpe vruchten geven. Nieuwsgierig geworden naar deze vrucht en wil je hem wel eens proeven? Kom ze dan plukken in de voedseltuin en probeer één van de bovengenoemde recepten of kijk op internet voor nog veel meer recepten. Laat ons via het contactformulier weten wat je ervan vond en wat je gemaakt hebt en voeg, als het kan, een foto toe. Leuk voor onze website!

Succes!