14 juni 2020 - Vogelkastjes ter bestrijding van de eikenprocessierups

Onlangs zijn er een flink aantal vogelkastjes voor onder andere koolmeesjes en pimpelmeesjes, in de omgeving van de eikenbomen opgehangen. Doel hiervan is de bestrijding van de eikenprocessierups door natuurlijke vijanden. De kastjes zijn door één van de vrijwilligers van de zelfbeheergroep gemaakt.
Hartstikke bedankt hiervoor Gerard!

Hoe wordt de eikenprocessierups dan bestreden?
Vanwege de overlast doen Gemeenten veel moeite om de eikenprocessierups de bestrijden. Dit kan door het gebruik van chemische middelen, het opzuigen of verbranden van de rupsen. Ook zijn er op sommige plekken zogenaamde 'aaltjes' ter bestrijding uitgezet. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopische kleine, wormachtige beestjes. Ze zitten van nature in de bodem. Echter, deze bleken niet alleen de eikenprocessierups, maar ook andere rupsen op te eten. Jammer, toch niet zo'n goed idee dus.

Zo langzamerhand komen er ook steeds meer natuurlijke vijanden voor de rups. Larven van bijvoorbeeld gaasvliegen, sluipwespen en wantsen eten de rups. Ook diverse vogelsoorten hebben de rupsen inmiddels op het menu staan, waaronder kool- en pimpelmezen, spechten en winterkoninkjes. Vorig jaar hebben onderzoekers ontdekt dat koolmezen de rupsen eerst ontharen voordat ze ze opeten. Dat doen ze door de rups flink tegen een tak te meppen. Door de stress schiet de rups zijn haren weg en is dan klaar om gegeten te worden. Het is de bedoeling dat door het plaatsen van de vogelkastjes meer vogels aangetrokken worden die de rupsen eten en ze op deze manier te bestrijden.