12 september 2020 - Symbolische uitreiking bijenhotel

Zaterdag 5 september was de symbolische uitreiking van de 15 bijenhotels, ontworpen en gemaakt door Landschapsbeheer Flevoland en Groen en Meer Kwintes. Het hotel is 2 meter breed en 2 meter hoog, met een dakje en is 'hufterproof'. De uitreiking vond plaats bij Volkstuinvereniging Het Spanningsveld. De echte uitreiking vindt later in het jaar plaats, dat heeft te maken met het vinden van de geschikte plek en het verlenen van vergunningen.

John, Thea en Margreet gingen namens onze club naar deze feestelijke bijeenkomst. Om 12uur30 werden we welkom geheten door Monique van der Plas, programmamanager Floriade, en konden we aanschuiven bij de Almeerse Foodtruck OERZ voor een lekker drankje (gember, vlierbes) met een overheerlijk bijenhapje van een Syrische bakker uit Almere Buiten.

Daarna liet Jan Hoek -wethouder GroenLinks- het eerste exemplaar van het bijenhotel zien en werden we geïnformeerd over de aansluiting van Almere (en Flevoland) bij de Stichting Steenbreek, die via een kaart de verstening van tuinen laat zien in een bepaalde gemeente. In Almere ligt dat op 79%!

Ook werd het project Eettuintjes gelanceerd. Een Eettuintje is een stukje van je eigen tuin dat je kunt beplanten met eetbaar groen. Je kunt daarvoor een pakket aanvragen voor 1 m2 of 6 m2 met (fruit)boompjes, struiken, kruiden, bloemen en tips voor aanplant en verzorging. Op de site Growing Green Cities kun je het aanvraagformulier invullen.

Tot slot was er nog uitleg over het bijenhotel en kon je bij het Growing Greenteam in het kader van de actie Zet Almere in Bloei een stoeptegel ruilen tegen een insectvriendelijke plant. De bijeenkomst was om 14 uur afgelopen.