10 november 2021 - Natuurwerkdag 2021: Brandnetels, Brandnetels en nog meer Brandnetels

Onze klusdag van 6 november viel samen met de Natuurwerkdag 2021. De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL. In totaal zijn er, geteld over heel Nederland, 524 klussen aangemeld en deden er 14474 vrijwilligers mee. Ben je benieuwd wat er landelijk allemaal gedaan is tijdens deze natuurwerkdag, kijk dan op www.natuurwerkdag.nl.

Bij ons was het in ieder geval een gezellige boel, ook al was de opkomst niet groot. In totaal waren er 11 vrijwilligers, waarvan 2 vrijwilligers (vader Richard en dochter Iris) uit de Landgoederenbuurt. Natuurlijk werd er gestart met koffie en taart. Dit ter gelegenheid van de verjaardag van één van de vrijwilligers. Daarna is er flink wat werk verzet in de vlindertuin. Hier zijn de bessenstruiken gesnoeid en is er begonnen met het verwijderen van de brandnetels. Er zijn behoorlijk wat brandnetels met wortel en al uitgetrokken. Nu is het natuurlijk ijdele hoop dat de brandnetels volledig weg zullen blijven, maar hopelijk helpt het wel om het aantal te verminderen. Bij het uittrekken van de brandnetels kwamen er heel wat (nieuwe) plantjes, die overwoekerd waren, tevoorschijn. Er zijn nog een heleboel brandnetels te verwijderen. Deze klus staat dus in ieder geval ook voor de volgende klusdag/klusdagen op het lijstje. Op de foto's naast de tekst kun je trouwens goed het verschil zien tussen het voor en na het uittrekken van de brandnetels. Een heel verschil toch?

Met de bosmaaier is ook een groot gedeelte van het pad door de vlindertuin breder gemaakt. Je kunt nu weer makkelijker door de vlindertuin heen lopen. Helaas was het toch weer nodig om met de vuilniszak door het park te gaan om het zwerfvuil op te ruimen. Er hing zelfs een plastic boodschappentas met afval in één van de jong aangeplante bomen. Omdat er heel veel werk is gaan zitten in de vlindertuin en het groepje vrijwilligers klein was, is het onderhoud van de kruidentuin er bij ingeschoten. Ook deze klus wordt doorgeschoven naar de volgende klusdag.
De Natuurwerkdag 2021 werd afgesloten met een heerlijke kop soep met stokbrood, een glaasje wijn en de nodige hapjes.

Het was leuk dat Arda van Landschapsbeheer Flevoland even langs kwam om te kijken hoe het allemaal ging bij de verschillende aangemelde activiteiten voor de Natuurwerkdag 2021. Voor iedereen die zich deze dag heeft ingezet, had zij nog een 'bedankje' bij zich. Dit bedankje werd door iedereen zeer op prijs gesteld.
Dus; Landschapsbeheer, heel hartelijk dank hiervoor. Zou ik het bijna nog vergeten: Iris, jij ook hartstikke bedankt voor al je adviezen die jij ons als hovenier gegeven hebt.

De volgende klusdag staat in de agenda voor zaterdag 4 december a.s. Nadere informatie volgt.