7 januari 2022 - Het is prachtig, maar wat is het eigenlijk? RIJP

Eind december 2021 (vorig jaar klinkt helemaal zo ver weg) waren er 2 prachtige dagen met in de nacht vorst en overdag in de ochtend mist en later een blauwe lucht en volop zon. Dat zijn de dagen die wij graag zien in de winter. Doordat het 's nachts vochtig en onder 0º C was, waren het gras, de bomen en de struiken bedekt met een laagje rijp. Ook waren de autoruiten bevroren; dat is weer wat minder fijn maar ja, je kunt niet alles hebben.

Wat is rijp eigenlijk?
Rijp bestaat uit ijskristallen die zich hebben gehecht aan een oppervlak. De ijskristallen hebben vaak een luchtige en enigszins grove structuur waardoor de ijslaag een witte kleur heeft.

Hoe ontstaat rijp?
Om rijp te laten ontstaan, moet de lucht vochtig zijn en koud. De temperatuur van het oppervlak waarop de rijp zich hecht, dient onder het vriespunt te zijn anders kunnen er geen ijskristallen ontstaan. Een autoruit of een grasveld is vaak kouder dan de luchttemperatuur. Daardoor kan er al een rijplaagje op auto's en gras ontstaan terwijl de luchttemperatuur nog (net) boven het vriespunt is.
Optimaal voor rijpvorming is zeer vochtige lucht (relatieve vochtigheid van 90% of meer) en temperaturen onder het vriespunt. Hoe kouder en vochtiger het is, des te dikker is de laag rijp. Waterdamp hecht zich dan aan de voorwerpen, bevriest en verandert in een structuur van naalden, veren en andere ijskristalstructuren. Zodra deze witte laag zichtbaar is, spreken we van rijp. Indien de rijpvorming lang aanhoudt, kan er uiteindelijk een dikke rijplaag van enkele centimeters dikte ontstaan.

De uitleg van rijp komt natuurlijk niet van mijzelf, maar van www.weerplaza.nl. Op deze website wordt een uitgebreide uitleg over rijp gegeven. Leuk en interessant om te lezen.