11 mei 2022 - Klusdag 7 mei: Onkruid en maaien

Na het mooie weer van afgelopen week, waren er voor zaterdagochtend, onze klusdag, enkele (kleine) regenbuitjes voorspeld. En ja hoor, tijdens de koffie een regenbuitje. Dat was dus (g)een goed begin. Gelukkig duurde deze 'regenbui' nog geen 2 minuten. Daarna brak al snel de zon door en die is de hele dag niet meer weggegaan. Dat was maar goed ook want er moest zowel in de vlindertuin als in de voedseltuin, gemaaid worden. Het gras stond flink hoog en overwoekerde veel planten en jonge struiken. Helaas schiet ook het onkruid met dit weer de grond uit. Op het vlinderveld liet vooral het kleefkruid zich overal zien.
De bosmaaier heeft korte metten met het gras gemaakt, maar ook met het onkruid in het korte struinpad naast de paardenweide. Het struinpad is weer toegankelijk zonder dat je eerst door de brandnetels heen moet lopen.

Zoals op de foto's hieronder te zien is, is er zittend op de knieŽn veel onkruid en gras tussen de planten in de vlindertuin en in de voedseltuin weggehaald. Niet echt het leukste werk, maar de plantjes die daarbij weer tevoorschijn komen maken een heleboel goed.
In de vlindertuin zijn pompoenzaadjes geplant. Nu maar duimen dat zij aanslaan en dat er vanaf eind september, als de meeste pompoenensoorten goed rijp zijn, mooie (grote) vruchten geplukt kunnen worden.
Hoe herken je een rijpe pompoen? Aan de steel. De steel is dan niet meer groen, maar dor en verkurkt. Pluk je pompoen eerder dan hebben de vruchten nog niet hun volle smaak ontwikkeld. Op Google vind je veel recepten voor het bereiden van pompoenen.

Het onkruid is nog lang niet weg. De volgende klusdag, zaterdag 4 juni a.s., gaan wij 'vrolijk' verder met het verwijderen hiervan en ongetwijfeld zullen er ook weer andere klussen bijkomen. Op deze manier blijft er altijd iets te doen in het groen.