15 mei 2022 - De zadelzwam

Op verschillende plekken in het park kom je ze tegen: de zadelzwam. Vanwege hun grootte kan je ze niet missen.
Hoe herken je een zadelzwam?
De zadelzwam wordt vaak (in groepen) gezien aan de voet van levende bomen en op dood hout. Soms komt hij hoog boven de grond voor. Het bijzondere van deze soort is dat de paddenstoel in meerdere seizoenen een groeipiek vertoont: namelijk vanaf april met een groeipiek in mei en vervolgens in september. Kenmerkend is de geur van de zadelzwam, ze ruiken onaangenaam zoetig een beetje naar meel.
De steel staat vaak zijdelings, waardoor de paddenstoel op een dameszadel of het zadel van een oude tractor lijkt. Nu weet je ook waaraan hij zijn naam te danken heeft. De hoed van de zadelzwam is waaiervormig en kan in grootte variëren van 10 tot 60 cm. De steel is 3 tot 8 cm dik en 3 tot 8 cm breed.
Doordat de zadelzwam vaak op oude snoeiwonden zit veroorzaakt hij witrot in het kernhout. Bij een gevorderde aantasting kan de tak uitbreken of kan stambreuk ontstaan.

Mocht je deze indrukwekkende zwam toch (nog) niet gezien hebben, loop dan eens door het park; echt zoeken is niet nodig. Gegarandeerd dat je er één (of misschien meer) vindt. Het is zeker de moeite waard.