6 november 2022 - Klussen in het groen op de Natuurwerkdag van 5 november

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november jl. werden de natuurwerkdagen georganiseerd door de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL. Onze Zelfbeheergroep Lage Vaart had zich voor zaterdag 5 november (de datum van onze maandelijkse klusdag) aangemeld als één van de deelnemers aan deze natuurwerkdag.

Behalve de 'vaste' groep vrijwilligers, waren er ook een paar nieuwe buurtbewoners gekomen om mee te helpen in het park. Hartstikke leuk! De jongste vrijwilliger was 2 jaar en heeft heel stoer (samen met zijn moeder) met een knijper en een vuilniszak, zwerfafval opgeruimd. Super gedaan!!

Wat is er nog meer gedaan?
  • De verrotte en kapotte steunpalen bij de kastanje- en walnotenbomen zijn weggehaald. Deze (jonge) bomen zijn enige tijd geleden bij de rijen populieren langs de Lage Vaart geplant en zijn inmiddels goed aangeslagen waardoor de palen niet meer nodig zijn.
  • Langs het struinpad ter hoogte van het elektriciteitshuisje richting Hogering, zijn vooral de bramenstruiken flink gesnoeid. Ook de overige struiken die in de verdrukking stonden of (bijna) geen licht meer kregen, zijn onder handen genomen. Het struinpad ziet er weer netjes uit en is nu goed begaanbaar.
  • Bij de Berlagestraat lagen gesnoeide takken langs de kant van het groen. Deze takken zijn hier verwijderd en op de takkenrillen langs het struinpad gelegd.
Vooral het snoeien van de bramenstruiken is een behoorlijke klus. De stekels aan de takken komen dwars door de werkhandschoenen heen (behalve als je van die hele dikke handschoenen hebt) en door de stekels blijven de takken overal aan en in hangen. Maar het resultaat van het snoeien mag er wezen.

Na al het geklus, stonden er een pan zelfgemaakte champignonsoep, een zelfgemaakte pizza, salades en franse kaas met stokbrood en toastjes, geroosterde pompoen met een groene salade en een glas wijn klaar. Aan het einde van de dag kregen de vrijwilligers een zakje met bloembolletjes mee als dank van Landschapsbeheer Flevoland voor het deelnemen aan de natuurwerkdag..