8 januari 2023 - Je kunt de boom in - klusdag zaterdag 7 januari

De hele klusdag is gebruikt voor het snoeien van de fruitbomen in de voedseltuin, het snoeien van de bramenstruiken langs de struinpaden, het snoeien in het vlinderveld en het vrijmaken van onkruid rond het insectenhotel. Daarnaast is er, zoals bij iedere klusdag, zwerfafval opgeruimd.

Voor het snoeien van de fruitbomen moesten de nodige acrobatische toeren uitgehaald worden om bij de te snoeien takken te kunnen komen. Eerst via de ladder omhoog en daarna verder klimmen via de boomtakken. Voor de één een jongensdroom, voor de ander een nachtmerrie vanwege hoogtevrees. Gelukkig hebben wij, voor diegenen die liever met hun voeten op de grond blijven staan, een snoeischaar met een (hele) lange steel.
Het snoeien van de bramenstruiken is iedere keer weer een hele uitdaging. De doorns van de lange ranken zijn behoorlijk scherp en blijven overal in en/of achter hangen. De bramenstruik heeft natuurlijk ook zijn goede kanten. Denk maar aan de lekkere vruchten om zo te eten of om jam van te maken. Ook dieren zoals insecten, vogels, vossen en kleine knaagdieren eten graag van de vruchten. Daarnaast dient de struik als een mooie schuilplaats voor vogels en kleine knaagdieren.
Bij het opruimen van het zwerfafval werd er in vergelijking met voorgaande jaren, minder vuurwerkafval in het park gevonden. Dat scheelde toch weer mooi een volle vuilniszak.

Natuurlijk houden wij ook dit jaar de zogenaamde afterparty, de hapjes en drankjes na het klussen, in ere. Deze keer met heerlijke zelfgemaakte koffielikeur (Eva's koffieleutje) en glühwein (Thea's gloeiende wijn) om weer lekker warm te worden en daarbij diverse hapjes voor de lekkere trek. Een goed einde van de klusdag.

De volgende klusdag is op zaterdag 4 februari aanstaande. De data van de klusdagen voor het eerste halfjaar van 2023 zijn te vinden op deze website onder het kopje 'Activiteiten'.