11 februari 2024 - Alleen maar snoeien op klusdag van 3 februari

Door allerlei omstandigheden was er maar een heel klein groepje vrijwilligers bij de klusdag aanwezig. Toch is er nog behoorlijk wat gesnoeid in het park. Ten eerste de appelbomen in de voedseltuin. Tussen december en februari is het tijd voor de wintersnoei bij de appelbomen. Wanneer je een appelboom niet snoeit, zal deze vooral veel nieuwe takken maken en weinig energie steken in het laten groeien van appels. Tussen de maanden juni en augustus worden de bomen nogmaals gesnoeid; dit is de zogenaamde zomersnoei.

Langs het struinpad en bij de ingang van het park ter hoogte van de paardenweides zijn een aantal vlierbesstruiken gesnoeid. Als je deze struik niet in toom houdt, kan deze uitgroeien tot een hoogte van 3 tot 8 meter en een breedte van 3 tot 5 meter. Zoals op de foto's te zien is, is het nu nog maar een kaal en kleurloos geheel. Door het snoeien heeft de struik weer voldoende energie om tussen mei en juni te gaan bloeien met kleine witte bloemetjes die heerlijk ruiken. Van de bloemetjes kan goed siroop gemaakt worden voor vlierbloesemlimonade.

Zoals gebruikelijk is de klusdag afgesloten met een hapje en drankje op de paardenweide. Gezellig hoor, nog even bijkletsen onder het genot van een glas (Glüh-)wijn en een punt van de zelfgemaakte pizza of van al het andere lekkers dat meegenomen was.